Nasi Recepti

Pored reke Velike Morave postoje tradicionalna jela, majke i bake pripremaju hranu od sopstvenog povrca i mesa proizvedenog u svojim bastama! Te baste su sarolike, tu ima nacackano svega i svacega, od krtolastog povrca do cveca, i zacinskog bilja pa i raznog voca!

Zato su ta jela ukusnija i zdravija, sve je sveze ubrano i priprema se na sporetu koji se lozi na drva ! I jos vaznije, nista se od povrca i voca ne tretira hemikalijama, tu se paradajz jede kao jabuka, sargarepa se malo ocisti od zemlje, boranija i paprika cim se otkinu mogu da se jedu, jer ne moze da se odoli njihovom mirisu!

A tu je i nasa reka u kojoj ima razlicitih vrsta riba, saran je kralj riba, ponekad se upeca i som, a ima i babuske, mrene, plavci, beovice. U malim jezerima, kada je veliki vodostaj pa se voda nije povukla, ima i stuka! Sve su to vrlo ukusne ribe i pripremaju se na razlicite nacine!

O takvim specijalitetima i ukusima moze samo da se prica kada se ima cast da se jelo proba, jednostavno su neodoljiva!

A ukratko, kako se sta priprema, od koje vrste mesa ili povrca, i na kakav nacin.

Od razlicitih vrsta riba kuva se riblja corba u kotlicu! Saran se przi tako sto se uvaljaju parcici mesa u belo kukuruzno brzasno. Za zimu riba se susi u pusnici, a cuveni specijalitet od sarana je naravno pijani saran! Tada se riba pece i preliva belim vinom!

Od piletine kuva se supa sa knedlama, a pile se pece u pecnici uz dodatak krompira, graska, boranije, pirinca, pa kako ko izabere.

Prase, poznato je, pece se na razanju, a takodje i jagnje i jare!

Od svih vrsta mesa pripremaju se razna tradicionalna jela, kuva se kupus u zemljanom loncu sa dodatkom jagnjetine i svinjetine, nas cuveni svadbarski kupus! Kuva se sarma, gulas, a od svinjskog mesa pravi se rostilj ili spremaju se snicle sa raznim sveze ubranim povrcem!

Domaci hleb se rucno mesi i pece u rerni, koja se od jutra polako zagreva! Mese se ustipci, gibanice, strudle, razni sitni kolaci. Peku se razne vrste proja od belog kukuruznog brasna samlevenog u vodenici pored potoka. Pa se uz kacamak ili proju dodaje domaci sir, zelje, a i kopriva!

Od paradajza se pravi paradajz corba i razne salate u izobilju!

Postoji takva jedna Basta u selu Koncarevu, Pored reke Velike Morave, a mi je zovemo Morava Garden!